Thursday, July 17, 2014

tâlcuri

Cu ceea ce cunoastem pana acum -desi nu mare branza- doar doua lucruri nu pot fi explicate logic: Dumnezeu si femeia. Amandoua subiectele sunt de fapt niste capitole vaste si cu ramificatii. Sperantele de a afla vreodata ceva sunt insa, aparent, disproportionate.

In legatura cu existenta Creatorului se fac clar pasi inainte. Mari. Dar ce inseamna “mare” pe langa “infinit?”…Nimic, oare!?

Incercand sa/l defineasca pe Dumnezeu omul se invarte in cerc intr/un hatzish creat de el insushi. Intr/un final si pana la proba contrarie, optiunile par a fi (dintotdeauna) aceleasi: ori credem in Dumnezeu, ori credem in stiinta (o alta varianta a lui Dumnezeu), in conditiile in care amandoua sunt la fel de suficient demonstrate.

Exista printre noi oameni cu un foarte dezvoltat simt practic. Pentru ei lucrurile sunt clare: Nici o forma de/a lui Dumnezeu nu exista iar doua drepte parelele trebuie sa se intalneasca la infinit.

Exista de asemenea fericitii. Astia cred divinitatea, pur si simplu. Orice altceva e ignorat sau tolerat, de la caz la caz. Sau atacat, de secole incoace.

Pentru noi ceilalti – putin mai profunzi, indraznesc- nu e deloc simplu. Povestile despre Dumnezeu par naive, la o prima lecturare. Aruncati astfel in stiinte si cu ultimele sperante, cautam sa facem sens. Sapte mii de carti de matematici par a avea (sens) dar toate pleaca de la unu impartit la zero egal infinit…sau de la zero inmultit cu infinit egal oricat…Daca esti gata sa accepti asta inseamna ca ai trecut in categoria celor cu simt practic. Problema e rezolvata. Daca nu, incepi sa recitesti povestile din biblie, poate poate…

Pericolul este sa ajungi un sceptic. Atata timp cat insa ramai curios, balanta se echilibreza si viata poate fi frumoasa dar – atentie!- echilibrul e precar…

Cred ca viata e pur si simplu prea scurta pentru a afla acest adevar, dar daca incetam sa cautam incetam practic a trai. Un paradox, de altfel.


Subiectul femeie, desi la fel de necunoscut, e tratat mult mai simplu: nimeni nu incearca sa afle nimic. Suntem toti relativ ok cu putinul pe care il stim. Barbati si femei laolalta.

Hamilton, Julie 2014

1 comment:

  1. really comfortably??????? ...numb?..I don't think so...

    ReplyDelete