Monday, November 9, 2015








Focul

(Scrisoare deschisa catre Radu Banciu)



Se stinge focul, Radule...



Printr/o asezare intr/adevar nerepetabila de stele si astrii, duminica m/am uitat la antena trei in direct....

Imi venea sa rup laptopul in doua. Sa urlu de furie sa fiu auzit pana in Romania. Cativa tineri din strada, cu vocile tocite de atata strigat si cu mintile tulburi de atatea cate se intampla, erau incoltiti de desteptii postului.

Intrebari grele, foarte grele, la care ei clar nu aveau raspunsuri, indraznesc chiar sa spun nu aveau calitatile necesare sa raspunda. Fiecare raspuns poticnit de/al lor mai punea un zambet in bucuria desantata (si foarte prost mascata) a “obisnuitilor” antenei. Da bai, oamenii strazii nu sunt destepti nici macar cat voi. Da bai gadea, iar ai facut audienta. Da bai Chirieac, unul singur e la fel de bun ca tine la finante si asta e de pe vremea lui Ceausescu si nu din sala. Da bai prostule de badea, oamenii strazii nu au tupeul tau sa vorbeasca mult ca tine, doar la fel de agramat.

....

Totul e atat de simplu bai ciuvica: asa cum iti e tie greata de basisti de ai ramas cu gura deschisa ca un sertar de mobila moderna eco, lung si ingust, dar care tot scartaie cand il deschizi, tot la fel deci ne e noua greata de TOTI. De TOTI mah desteptule, ce nu intelegi? Trebuie sa stiu eu cati parlamentari si cate camere are nevoie parlamentul ca sa functioneze, ca sa pot sa ma plang de coruptie!? Trebuie sa nu ma irit de spaga ceruta de doctor sau de pompier pentru ca nu inteleg finantele!? Trebuie sa ii inghit mafiei politice toate hachitile si nepotismul pentru ca ei sunt mai destepti ca mine!?

Postul asta de televiziune de tot rahatul pune un umar solid la confiscarea mesajului strazii. Si nu sunt singurii care, precum sacalii, asteapta prada sa cada.

Am citit ca pompierii, odata ajunsi la colectiv, nu prea au avut ce face. Dupa ce a devorat tavanul si buretele, focul s/a stins singur.

Tot asa, singur, se stinge si focul din inimile noastre Radule...

Lucian Vasiliu



Oakville, 9 Noiembrie 2015.

No comments:

Post a Comment