Wednesday, September 17, 2014

Montreal.



Aflat la numai 70 de kilometri de granita cu Ontario, Montreal – inima provinciei canadiene Quebec- musteshte latinitate.

Intr/o zi cu vreme buna, in mai putin de jumatate de ora strabati distanta dintre “Québec vous souhaite la bienvenue!” si centrul insulei Montreal, considerat a fi undeva foarte aproape de intersectia strazii Notre-Dame cu strada St Claude.

Jumatate de ora. Asta doar daca nu intri intr/un ambuteiaj (obisnuit localnicilor) sau daca nu esti vizitator aici pentru prima data. Alintat fiind de simetria aproape perfecta a oraselor nord americane, Montrealul te shocheaza prin infrastructura, una dintre cele mai complicate, poate chiar din intreaga lume. Strazi alandala, din toate directiile, se intersecteaza acolo unde nu te astepti sa se intersecteze si sunt intrerupte acolo unde te astepti sa nu fie. Spre comparatie, Manhattanul de exemplu este exact la capatul opus: strazi de la nord la sud, cai (“avenue”) de la est la west, toate perpendiculare si paralele, strazile numerotate crescator dinspre centru spre periferie.

GPS/ul in Montreal este obligatoriu, dar fara support vocal: intersectiile se succed atat de repede, incat de cele mai multe ori frazele sunt intrerupte de frazele urmatoare. Asta daca nu conduci cu doar 30 km/ora…

Colac peste pupaza, in Montreal sunt in permanenta constructii…Fie ca e vorba de poduri, sosele, santuri sau pur si simplu largi amenajari stradale, Montrealul arata ca o femeie in salonul de machiaj: promitatoare dar niciodata gata.

Hotelul, de altfel cochet si primitor, continua spiritul strazilor. Trec printr/o aventura zilnica incercand sa descopar drumul spre camera mea si am descoperit cel putin cinci variante pentru aceeasi tinta: camera 2107. In conditiile in care nu exagerez si nici nu sunt beat, dar cei drept pot fi imprastiat, cateodata.

Latinitatea pulseaza in fiecare centimetru de asphalt cu gropi, in fiecare imperfectiune, in fiecare semafor pus pe invers, in fiecare lucru facut altfel…in fiecare sunet auzit, in fiecare fragment de conversatie, in fiecare ras vesel de pe strada si in fiecare femeie, cocheta.

Latinitatea in Montreal e o forma rebela de exprimare. Generatii intregi de emigranti, condusi de militantii francezi pentru independenta, ofera un altfel de standard de viata, diferit de rigidul, vechiul si conservatorul regim britanic. Poate mai putin performant, dar cu siguranta mai uman.

….

Pierdut in traficul din centru si aproape fara speranta sa imi ating destinatia in amestecatura de strazi cu sens unic, realizez ca trebuia sa fac la stanga dar sunt pe banda din dreapta. Deschid geamul, scot o mana pe geam si strig aproape razand: “Vive le Québec libre!”

Si calea mi/a fost deschisa…

Fara armura civilizatiei si in pielea goala, sunt totusi un latin

Montreal, Septembrie 2014.

2 comments:

  1. Ai punctat excelent caracteristicile Montreal-ului.
    Mai esti si norocos. Ai prins in perioada asta "culorile toamnei", cred cea mai frumoasa perioada a anului. Strazile, asa imbarligate, sunt colorate in intreaga paleta.

    ReplyDelete