Friday, September 4, 2015



H. A., I. dinamo



Steaua, (inca) un brand romanesc -as spune eu- de success (desi parerea e discutabila), se duce de rapa incet dar sigur, precum Daud, servitorul mai celebrului Lawrence al Arabiei, in nisipurile miscatoare.

Incompententa si amatorismul celor ce o inconjoara, lacomia si paroxismul avar al personajelor care chipurile investesc in fotbal, barbarismul si vulgaritatea specifica Romaniei comuniste si post comuniste, toate la un loc au definitivat inca o realizare din categoria “dupa noi, potopul”

Precum Rapidul lui copos, Craiova lui mititelu, Timisoara lui iancu, dinamo lui borcea, asta ca sa enumar doar cateva din multe altele.

Dorind sa castige timp, mos Costache din Enigma Otiliei isi intretinea balbaiala, ca strategie de aparare contra celor (tuturor) ce vroiau sa il fure. In egala masura, oierul machedon Becali foloseste credinta pe post de balbaiala clerica. Prostii si naivii (am numit aici cam intreaga tara), orbiti de crucile mari ale latifundiarului, il zeifica cu invidie si balele adunandu/se, in barba, din gura usor intredeschisa in admiratie. O mana de oameni doar il intelege dar degeaba. Avertismentele din media sunt plapande, fara pulpa si continut serios inca din nastere si oricum stinse repede de trepadusii din liniile doi si trei care se grabesc sa ne spuna ca omu’ sufera, ca e greu sa investesti in fotbal, ca totul ii este impotriva precum, odata, universul i se impotrivea mesterului Manole iar el, Becali, e doar un samaritean hotarat si modest.

Adevarul e, se pare, unul: sleahta oierului va mulge cat mai e de muls dupa care oaia, cu toata lana tunsa, fara nici un miel, uitandu/se crucis si cu tatele atarnandu/i goale si flasce, va fi data la caini.

Literalmente. Pentru ca - rasul curului - bomboana pe coliva Stelei e pusa de ministrul apararii nationale, unul Dusa. Asta cica e dinamovist. Bei, voi sunteti normali la cap!?

Dusa asta cica vine seara acasa, agata sapca si vestonul militar in cui, slabeste putin cureaua si cravata ca pentru relaxare dupa care, cu o bandana la cap si o tigara in varful gurii joaca ruleta ruseasca precum de Niro in Vanatoare de Cerbi. Doar ca, de fiecare data cand pistolul, dupa cercurile de rigoare, i se opreste nesimtit in fata, Dusa asta, in loc sa isi traga un glont in cap si sa ne faca un bine la toti, mai bate un cui in sicriul Stelei. Adica se mai motiveaza o data sa termine cu echipa asta, in numele fanilor militieni care topaie de bucurie si pregatesc in asteptare coregrafii cu caini si simfonii celebre.

Halucinant oriunde in lume, normal in Romania.

Halucinanta Abureala, Ipocrita dinamo



Lucian Vasiliu

Burlington



4 septembrie 2015

No comments:

Post a Comment