Wednesday, August 2, 2017



Fapte



Doar cateva zile pana plec acasa. Acum, cand totul e proaspat, am sa pun cap la cap cateva fapte, si voi incerca sa stau deoparte de interpretari sau pareri personale. Doar fapte.

Fiecare tanar din Romania – cu foarte mici exceptii – fie este deja plecat in strainatate fie vrea sa plece. Nu exista nici un fel de program guvernamental care sa stopeze ceea ce reprezinta de fapt un exod, Romania este a doua tara din lume din care se pleaca, dupa Siria. In Siria e razboi.

In acelasi timp, comunisti cu vechi state de plata isi ingrijesc, prin acelasi guvern la putere, batranetile. Zeci de mii de pensionari se asigura de primirea unor pensii uriase – chiar si pentru o tara dezvoltata din vest – in acelasi timp acelasi guvern si stat roman le permit sa se reincadreze. Astfel, oamenii astia primesc atat pensie cat si salariu, ambele mari si foarte mari. Reamintesc, Romania e pe locul doi in lume dupa Siria la capitolul emigratie. In acelasi timp Romania are cei mai saraci pensionari din UE, raportat la valoarea medie a pensiei.

Petre Daea e ministrul agriculturii. El crede ferm ca – citez – “oaia e o statuie vie”. In viziunea noului prim ministru Tudose, Daea este unul dintre cei mai buni ministrii pe care ii ofera actualul guvern.

Guvernul anterior – technocrat – a fost botezat de catre actualul guvern “guvernul zero”. Actualul guvern a absorbit, pana acum, 0.004% fonduri europene.

In Romania biserica intareste, sprijinita de lege, familia traditionala. Si totusi comunitatea gay exista, cu multe exemple – dovedite- chiar in sanul bisericii.

Ministrul invatamantului, Liviu Pop, vrea ca in fiecare scoala din Romania sa existe internet de mare viteza. Isi da si viata pentru realizarea acestui obiectiv.

Romania ocupa in UE primul loc in privinta saraciei, cu cinci milioane de saraci si asistati social, din totalul de 19 milioane locuitori ai tarii. Un copil din patru traieste sub limita saraciei.

In cei 28 de ani de libertate, romanii care lucreaza in UE numai au trimis in tara aprozimativ 50 miliarde euro, inca 13 miliarde euro din afara Europei, in total reprezentand cea mai sigura si profitabila investitie facuta din afara tarii. Vreodata.

In Romania am vazut un camion care mergea pe sosea cu viteza traficului. In spate era legat cu o sfoara un cal. Calul schiopata si parea ca nu mai are mult pana cedeaza. Mai am povesti din astea, sunt prea crude, chiar si de povestit, totusi.

La un hotel de patru stele din Timisu’ de Sus – de altfel cochet – managementul isi punea problema sa aduca personal din Thailanda. E mai simplu decat sa angajeze romani, mai ieftin iar serviciile sunt mult mai bune.



La un hotel de patru stele jumate din Brasov – super locatie – fata de la receptie nu stia daca piscina e incalzita. Nu aveau prosoape, ne-au spus sa mergem in piscina ca vin ei mai tarziu cu prosoapele. Nu au venit niciodata, ne-am uscat cum am putut.

In Romania, cele mai populare posturi de televiziune sunt, in ordine, Antena 3 si RomaniaTV.

In Romania, guvernul tipareste si publica manuale pentru orele de educatie fizica si sport.

Am facut rafting pe raul Bistrita, super peisaje, super experienta. Cu observatia ca raul era inundat de gunoaie, pluteau si acopereau malurile si pe stanga si pe dreapta.

Cel mai frumos si mai curat loc de pe pamant este manastirea Agapia.

Ministrul invatamantului, Liviu Pop, vrea ca in fiecare scoala din Romania sa existe internet de mare viteza. Isi da si viata pentru realizarea acestui obiectiv.

Daca planul lui va fi de succes, atunci va fi posibil urmatorul scenariu: un copil sarac (adica unul din patru), prost imbracat, crescut de bunici deoarece parintii sunt plecati la munca in strainatate, descult si murdar ii va putea trimite un email prim-ministrului, folosind un computer super performant si cu o super viteza si cu urmatorul text: `Mi-e foame!`

Lucian Vasiliu
Iasi
2 August 2017

No comments:

Post a Comment