Sunday, November 30, 2014



Desteapta/te romane! 




Azi, Romania ar trebui sa serbeze 1 Decembrie nu cu steguletze ci cu lumanari.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Practic, pentru urmatorii 22 de ani, Romania interbelica a cunoscut o perioada de dezvoltare economica accelerata. Monarhia transformase deja o provincie otomana intr/o tara europeana moderna, prospera si respectata. Taranii improprietariti, profilul agrar-industrial al economiei, locul unu in Europa in privinta productiei anuale de petrol si locul doi din punctul de vedere al productiei de gaze si aur sunt numai cateva din realizarile acelor timpuri. Nu intamplator infloreste si cultura romaneasca, nume precum Brancusi, Enescu, Arghezi, Blaga, Bacovia, Iorga sau Coanda deschizand drumul romanilor spre universalitate.

Nu era totul perfect, dar un venit national de 110 dolari pe cap de locuitor ne plasa mult inaintea tuturor tarilor din Balcani si de asemenea ne alinia cu multe din tarile moderne ale Europei. Eram la aceeasi masa cu ei iar Bucurestiul era micul Paris. Eram gata sa facem si mai multe.

.....

Azi, randurile de mai sus publicate intr/un tabloid cotidian ar incepe cu “a fost odata”. Lideri aparuti de nicaieri, vopsiti optimist in culori curcubeice dar avand toti –pe dedesubt- pielea rosie ca indienii, au dus tara intr/un loc de neimaginat de catre stramoshi. Lideri emanati de mase, mase slefuite la strungul comunismului.

Nu ne/a mai ramas nimic, nici macar mandria de a fi romani. Ne uitam in ochii lor cersind parca evenimente, stiri, activitati in care sa palpaie o scanteie de schimbare.

...

Ne uitam la ce/am pus in fruntea tarii si incercam sa il vedem pe neamt, nu pe colegul de partid al lui Blaga. Sa il vedem pe omul harnic si adept al lucrului bine facut, nu pe prietenul lui Videanu. Sa il vedem pe cel cinstit si nu pe hot.

Incercam sa il vedem pe Messiah si refuzam sa credem ca e doar unul de/al nostru. Pentru ca daca e doar unul de/al nostru, am incurcat/o iar cu totii.


Hamilton, 1 Decembrie 2014

No comments:

Post a Comment