Tuesday, December 16, 2014


Lumina




Varful de lance al logicii laice este faptul ca lumina –sau, mai corect spus, viteza ei - bate timpul. Visatorii – astia ca mine – cred ca imaginatia si memoria bat totul, inclusiv lumina. Si pe buna dreptate: cum altfel poti calatori in timp – pana la proba contrarie – decat depanand amintiri si provocand imaginatii!?

Citeam in trecut ca memoriile nu se pierd, ce se pierde este capacitatea de a le gasi, acolo unde sunt ele stocate. Prin urmare, intr/o buna zi va fi firesc sa consumam pastile care ne vor rasplati cu "flash/uri" de memorie. Ne vom delecta astfel cu propria minte cam la fel cum folosim astazi Netflixul, cu singura deosebire ca navigatia printre titluri va fi doar o surpriza. Cate una pe zi.

A inceta sa te minunezi de lumea inconjuratoare pentru mine unul este echivalent cu sinuciderea. A crede ca totul are o explicatie logica e, din start, plictisitor. A trai in baza faptului ca totul are o explicatie logica pur si simplu nu e logic. Te paralizeaza, te prafuieste, iti ofera o limita finita (falsa) a unui univers care, in mod clar, este infinit. Te face, de fapt, un pesimist

Oamenii ghidati doar de logica vor ajunge sa vada in jurul lor - precum Neo in Matrix - doar unitati si zerouri, indiferent daca ele chiar reprezinta realitatea sau nu.

...

Realitatea este ca imaginatia pentru lumina este precum lumina pentru intuneric.

...

La un pahar de vorba, un amic mi/a spus un banc: matematic, se poate demonstra ca daca te legi de mijloc cu o sfoara, care e legata la celalat capat de un copac, si alergi in jurul copacului cu viteza luminii, atunci poti sa ti/o tragi singur in cur. Trebuie doar sa fii in curul gol si excitat.

Ce dovada mai buna ca imaginatia, chiar si cea cu origini bahice, bate orice logica!?



Hamilton, 17 Decembrie 2014.

No comments:

Post a Comment