Wednesday, December 24, 2014



Timpul


Stii cum e definita azi secunda?

“durata a 9 192 631 770 de perioade ale radiației ce corespunde tranziției dintre cele două niveluri hiperfine ale stării fundamentale ale atomului de cesiu 133 în repaus la temperatura de 0 K.”

Da, freaca/te bine la ochi si mai citeste odata.

Babilonienii au definit secunda ca fiind 1/86400 din zi. Definitia a fost buna pana in 1960, cand a fost imbunatatita: secunda este ”fracțiunea 1/31 556 925,9747 a anului tropic la 1900/01/0 la ora 12 timpul efemeridelor”

Dar si aceasta noua definitie a fost buna doar sapte ani, pana in 1967, cand secunda a fost redefinita din nou ca “durata a 9 192 631 770 de perioade ale radiației ce corespunde tranziției dintre cele două niveluri hiperfine ale stării fundamentale ale atomului de cesiu 133”

În 1997 a fost adăugată precizarea temperaturii considerate: 0 K.

....

Foarte interesant, dar mai interesant e faptul ca secunda a fost, este si va ramane mereu...aceeasi, indiferent de definitiile noastre. Ar fi corect deci sa spui ca nu e nici o legatura intre ce este de fapt secunda si toate definitiile astea? Care e definitia corecta dintre cele patru de mai sus? Poate a cincea!?

...

Timpul este si el definit la fel de contradictoriu. Timpul Newtonian este o structura fundamentala a universului, o dimensiune, in timp ce timpul definit de Leibniz sau Kant nu e nimic, prin urmare nu poate fi masurat sau parcurs.

...

Oamenii, practici, au gasit masuratori ale timpului in natura. Evenimente periodice au fost folosite ca standarde pentru unitati de masura ale timpului: miscarea soarelui pe cer, fazele lunii, pendulul, bataile inimii...sau trecerea anului

Indiferent de nivelul apetitului pentru schimbare, fie ca suntem profund conservatori sau pionieri ai dinamicii, cu totii ne dorim macar o referinta, ceva care sa nu se schimbe niciodata, un punct de unde sa plecam si unde sa ne intoarcem. O pauza. Din nou si iar din nou, an dupa an.

Iti doresc sarbatorile cu bine, mai bune decat cele de anul trecut.

LA MULTI ANI

Lucian Vasiliu



Decembrie 25, 2014

No comments:

Post a Comment